Wat is liquidity providing? - complete uitleg voor beginners (2024)

Wanneer je crypto in je wallet hebt zitten, kun je natuurlijk gewoon wachten tot deze in waarde stijgt om deze vervolgens te verkopen. Dat is misschien wel de meest eenvoudige, maar ook meest luie, manier om geld te verdienen met crypto.

Wil je wat meer tijd in crypto stoppen? Dan kun je deze crypto op verschillende manieren ook voor je aan het werk zetten. Dit kan er dan voor zorgen dat je op den duur een mooi passief inkomen gaat genereren. Eén van deze manieren is bijvoorbeeld door je crypto te staken, maar iets anders wat je ook kunt doen is het providen van liquidity.

Het is een hele interessante manier waarmee je dus, wanneer je het goed doet, een stroom van passief inkomen kunt genereren en terwijl je dit doet draag je ook nog eens daadwerkelijk bij aan de wereld van crypto en decentralized finance. Echter, er komen natuurlijk ook risico’s bij kijken. Zo kun je bijvoorbeeld je volledige inleg verliezen.

Voordat je van start gaat met het providen van liquidity is het belangrijk dat je je, net zoals bij alles in crypto, goed inleest. Het is slim om ergens veel verstand van te hebben, voordat je erin gaat investeren. Wat is bijvoorbeeld liquidity? Wat betekent het om dit te providen? Hoe doe je het? Wat levert het op? En wat zijn de risico’s? Op die vragen, en meer, krijg je in deze blog antwoord.

Bekijk snel

 • Bekijk snel
 • Wat is liquidity?
 • Wat is liquidity providing?
 • Waarom zou je liquidity providen?
 • Hoe provide je liquidity?
  • Waar kun je liquidity providen?
  • Hoe kies je een pool om in te liquidity providen?
  • Waar is het rendement van een pool van afhankelijk?
 • Wat levert het op?
 • Wat zijn de risico’s van liquidity providing?
 • Conclusie

In onderstaande video wordt duidelijk uitgelegd wat liquidity is en waarom het belangrijk is in crypto.

Wat is liquidity?

Liquidity is iets wat in crypto heel belangrijk is. Liquidity betekent in het Nederland liquiditeit, maar dat zegt je waarschijnlijk nog niet zo heel veel, wat volkomen logisch is.

Om het duidelijk uit te leggen moeten we even kijken naar een exchange. Wanneer jij bijvoorbeeld naar Bitvavo gaat om Bitcoin (BTC) te kopen, moet deze Bitcoin natuurlijk ergens vandaan komen. Deze Bitcoin komt dan uit een liquidity pool. Een liquidity pool kun je eigenlijk bijna letterlijk zien als een zwembad dat gevuld is met cryptomunten. Wanneer jij bij een exchange een bepaalde cryptomunt wilt kopen, kun je deze kopen omdat er van deze munt nog een aantal in het liquidity zwembad liggen.

De liquidity is dus eigenlijk de hoeveelheid munten die een exchange in handen heeft, zodat jij kunt handelen.

Wat is liquidity providing?

Echter, zoals je misschien wel weet is een groot deel van crypto decentraal. Zo heb je dus ook decentrale exchanges. UniSwap, SushiSwap en PancakeSwap zijn voorbeelden van decentrale exchanges. Dit soort platformen worden ook wel AMM’s genoemd; AMMstaat voor automated market maker. Bij deze exchanges is er dus niemand de baas, zoals dit bij bijvoorbeeld Binance of Bitvavo wel het geval is.

Bij Bitvavo bijvoorbeeld, wordt de liquidity geprovide door Bitvavo. Echter, aangezien er bij decentrale exchanges niemand de baas is, kan deze baas - die er niet is - ook geen liquidity providen. Iemand anders zal dit dus moeten doen.En dit is waar jij mogelijk in het spel komt. Bij decentrale exchanges wordt de liquidity namelijk geprovide door mensen die dit zelf aanbieden. Jij kunt je liquidity dan vastzetten in een pool van een bepaald trading pair, zodat anderen via deze decentrale exchange in dit trading pair kunnen handelen.

Liquidity providing is dus simpel gezegd het aanbieden van jouw cryptomunten in een liquidity pool, zodat andere hiermee kunnen handelen.

Waarom zou je liquidity providen?

Zomaar je crypto aanbieden doe je natuurlijk niet voor niets. Dat hoeft gelukkig ook niet. In ruil voor het providen van je liquidity ontvang je namelijk ook een beloning.

Om dit duidelijk uit te leggen moeten we weer even kijken naar het verschil tussen centrale exchanges en decentrale exchanges.

 • Zoals eerder benoemd, wordt de liquidity bij centrale exchanges geprovide door de exchange zelf. De fees die je betaalt voor het handelen gaan dan ook naar de exchange.
 • Bij een decentrale exchange providen de gebruikers de liquidity. De fees die worden betaald gaan dan ook naar de providers van deze liquidity.

Daarnaast is er nog een andere manier om geld te verdienen aan het providen van liquidity. Bij sommige AMM’s krijg je namelijk ook nog een andere beloning voor het providen van liquidity. Het kan namelijk zo zijn dat je LP-tokens ontvangt.

LP staat voor liquidity provider en een LP-token is dus een liquidity provider token. Met deze tokens kun je ook weer verschillende dingen doen, zo kun je ze bijvoorbeeld swappen naar een andere munt, maar er zijn ook platformen die je de mogelijkheid bieden deze tokens te staken, om daar vervolgens weer een rendement op te behalen.

Het providen van liquidity kan je dus zeker een mooi rendement opleveren, maar er zijn ook verschillende risico’s aan verbonden. Over deze risico’s volgt later meer.

Hoe provide je liquidity?

Wanneer je van start wil gaan met het providen van liquidity is het natuurlijk enorm belangrijk om te weten hoe je dit doet. Het opzetten is eigenlijk vrij simpel, je hoeft enkel wat stappen te volgen, maar dat is verder niet zo moeilijk. Wat wel enorm lastig is, is het kiezen van de juiste pool om je liquidity in te providen. Je volledige rendement is hier namelijk van afhankelijk.

Waar kun je liquidity providen?

Liquiditeit kun je providen bij AMM’s. Een AMM is, zoals eerder benoemd, een automated market maker. Een automated market maker is eigenlijk een exchange die volledig op zichzelf werkt.

Er zijn enorm veel verschillende automated market makers en er komen er ook in een enorm rap tempo steeds weer nieuwe bij. De bekendste AMM’s zijn toch wel AMM’s als UniswapenBalancer.

Bij UniSwap kun je bijvoorbeeld liquidity providen. Dat is vrij eenvoudig en in principe werkt het op alle platformen ook hetzelfde, daarom volgt er nu een stappenplan voor hoe je in een liquidity pool gaat op Uniswap.

 1. Ten eerste ga je naar Uniswap en launch je de app;
 2. Wanneer je in de app zit klik je linksboven in op ‘Verbind met een portemonnee’ en connect je Uniswap met je wallet. Dit kan bijvoorbeeld een MetaMask wallet zijn;
 3. Nu je wallet is verbonden kun je daadwerkelijk liquidity gaan providen;
 4. Je klikt op ‘Pool’ en vervolgens op ‘+ Nieuwe positie’;
 5. Nu moet je een trading pair gaan kiezen waarin je liquidity wil gaan providen. Dit kan bijvoorbeeld ‘ETH/DAI’ zijn, maar ook ‘BAT/LINK’. Voor Uniswap geldt dit niet, maar bij de meeste AMM's moet de waarde van beiden munten in evenwicht zijn, wanneer je liquidity gaat providen;
 6. Vervolgens kun je je prijsbereik nog invoeren, waarnaje kliktop de grote knop rechtsonder om je liquidity te gaan providen;

Gefeliciteerd! Je bent liquidity aan het providen. Je fees zullen automatisch binnenstromen. Helaas worden er op Uniswap V3 geen LP-tokens uitgekeerd, je zult het dus enkel moeten hebben van de fees. Maar niet getreurd, ook dit kan een mooie bron van passieve inkomsten zijn.

Hoe kies je een pool om in te liquidity providen?

Voordat je van start gaat met het providen van liquidity is het natuurlijk belangrijk dat je een goede pool gaat uitkiezen waarin je daadwerkelijk liquidity gaat providen. Je rendement is namelijk voor een heel groot deel afhankelijk van welke pool je kiest.

Er is enorm veel keuze. Zo kun je alleen op Uniswap al kiezen uit 50 verschillende pools. De ene pool geeft je natuurlijk meer rendement dan de andere pool. Het rendement van een pool is afhankelijk van een aantal verschillende factoren. Op de voornaamste van deze factoren gaan we nu even wat dieper in.

Image

Wat is liquidity providing? - complete uitleg voor beginners (1)

Waar is het rendement van een pool van afhankelijk?

Het rendement van een pool is dus afhankelijk van verschillende factoren en het is belangrijk dat je tenminste de belangrijkste van deze factoren weet, omdat je op die manier voor jezelf kunt bepalen wat jij een goede pool vindt en wat niet.

Ten eerste is het rendement van een pool natuurlijk afhankelijk van het volume in een pool. Je kunt je misschien welvoorstellen dat er in de pool ETH/USDT een veel groter volume wordt gedraaid dan in de pool DAI/HOPR. Aangezien er een groter volume wordt gedraaid worden er natuurlijk ook veel meer fees betaald. Hierdoor is er dus een veel groter bedrag dat verdeeld kan worden over de liquidity providers.

Echter, je opbrengst is natuurlijk ook afhankelijk van je pool share. Je pool share is de hoeveelheid van de pool die in jouw bezit is. Stel er zit in een pool $1.000.000 aan liquiditeit en jij bezit hiervan $10.000, dan heb jij dus een pool share van 1%. Het bedrag aan fees dat steeds wordt uitgekeerd wordt verdeeld over de liquiditeitsverstrekkers en jij krijgt uiteraard het percentage van de pool dat jij bezit. Stel er komt $25.000 aan fees binnen, dan heb jij met je 1% pool share dus recht op $250 hiervan. Op deze manier is je rendement afhankelijk van de pool share die je in je bezit hebt.

Daarnaast is je rendement natuurlijk ook afhankelijk van het feit of je wel of geen LP-tokens uitgekeerd krijgt. Deze LP-tokens hebben natuurlijk ook een waarde en deze kun je bijvoorbeeld weer swappen of weer gebruiken om te staken. Een platform als Uniswap keert bijvoorbeeld geen LP-tokens meer uit, waar nieuwere platformen dit vaak wel doen.

Wat levert het op?

Het is natuurlijk ook lastig te zeggen wat liquidity providing je gaat opleveren. Ook dit is volledig van afhankelijk van de bepaalde keuzes die je maakt. Natuurlijk is het afhankelijk van de pool die je kiest, maar ook van hoeveel je inlegt en of je ervoor kiest je winsten te gaan compounden.

Ten eerste heb je natuurlijk gewoon je rendement per jaar. Dit kan aangegeven staan als een APR of als een APY. APR staat voorannual percentage rate en APY annual percentage yield. Bij APR wordt compounding niet meegenomen en bij APY wel.

Compounding is simpelweg het effect waarbij je de opbrengsten herinvesteert. Wanneer je kiest voor compounding zal dat zorgen voor een hoger rendement en zeker op de lange termijn kan dit een enorm verschil maken.

Door middel van je APR of je APY kun jeeen mooie schatting maken van je rendement. Stel je legt €1000 in bij een pool met een APR van 345% kun je je uitkomst na een jaar als volgt uitrekenen:

1000 x 3,45 = €3450.

Echter, zo simpel is het natuurlijk niet helemaal. Dit komt omdat er ook verschillende risico’s komen kijken bij het providen van liquidity.

Wat zijn de risico’s van liquidity providing?

Inderdaad, het is natuurlijk niet alleen maar bloemetjes en zonneschijn. Er komen ook risico’s kijken providen van liquidity. Deze risico’s kunnen je rendement op negatieve wijze flink beïnvloeden en het kan zelfs je rendement, en zelfs je inleg, helemaal opvreten.

Eén van de risico’s die komen kijken bij het providen van liquidity is het optreden van impermanent loss. Heel erg versimpeld is impermanent loss het verlies dat je lijdt, omdat je liquidity hebt geprovide, ten opzichte van wanneer je de munt gewoon vastgehouden had. Meer weten? Wij schreven een hele uitgebreide blog over impermanent loss.

Daarnaast kan het natuurlijk ook zo zijn dat de munt, waarvoor je liquiditeit verstrekt, heel erg in waarde daalt, of zelfs naar de nul gaat. Hier moet je vooral rekening mee houden wanneer je kiest voor één van de minder gevestigde munten. Wanneer je liquiditeit verstrekt in Bitcoin is de kans natuurlijk veel kleiner dat dit gebeurt dat wanneer je liquiditeit verstrekt in Shiba INU (SHIB).

Nog een risico dat bij liquidity providing komt kijken is de kans dat je meedoet aan een scam. Nieuwe platformen bieden vaak vele malen hogere rewards voor het providen van liquidity. Kijk altijd goed uit welke platformen je vertrouwt en welke niet. Het kan namelijk zo zijn dat je onbewust gaat meedoen aan een scam en dan kun je zomaar eens alles kwijtraken.

Conclusie

Het providen van liquidity kan dus een hele mooie manier zijn om door middel van crypto een passief inkomen te genereren. Echter, er zitten uiteraard ook risico’s aan verbonden.

Het dus ook hierbij erg belangrijk dat je eerst je onderzoek doet en dan pas gaat investeren.

Wat je bijvoorbeeld heel goed kan helpen in je leerproces is ons product Crypto Mastery. In dit product leer je alles over DeFi, liquidity providing, NFT's en allerlei andere manieren om een passief inkomen te verdienen door middel van crypto, zodat jij nooit meer hoeft te werken! Wanneer je onderdeel wordt van de Crypto Mastery kom je in een hele warme community terecht met tal van leden die op elk moment van de dag klaar staan om jou te helpen. Echt een onmisbaar product wanneer jij een passief inkomen wilt gaan genereren door middel van crypto!

Wil jij meer weten over liquidity providing?Meld je aan bij onzeAllesOverCrypto Facebookgroep! We spreken er graag over alles wat met crypto en deblockchainte maken heeft en delen er waardevolle informatie met je. Hopelijk zien we je daar!

Het makkelijkste is om jouw vraag in onze FAQ op te zoeken. Wat je ook kan doen, is dat je jouw vraag + allesovercrypto googelt. Zo kom je altijd bij onze uitgebreide blogs terecht. Alleen de belangrijkste kernwoorden vanuit je vragen + allesovercrypto volstaat ook al.

Om een voorbeeld te geven. Stel dat ik meer wil weten over het lastige begrip Transaction Hash, dan google ik heel simpel "transaction hash allesovercrypto" en vind ik direct een uitgebreide uitleg hierover. Zo kan je dit met alle crypto- en blockchain gerelateerde onderwerpen doen. Handig toch

Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naaronze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image

Wat is liquidity providing? - complete uitleg voor beginners (2)

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionelemening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijkeuitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovalutaover te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt datuitdrukkelijk ook niet te zijn.


De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geenenkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geenfinancieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jouen AllesOverCrypto.


De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht enzorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/ofvolledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dientervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee decryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bijhet bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelfte verifiëren.


Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doenalvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is opgeen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouweigen aan-en verkoopbeslissingen.Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit vande cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijkis je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorlovente verliezen.

As a seasoned cryptocurrency enthusiast and expert, I bring a wealth of knowledge and hands-on experience to the table. I've been actively involved in the crypto space, participating in various aspects such as trading, staking, and providing liquidity. My understanding extends beyond theoretical concepts, as I've navigated the practical intricacies of the crypto world.

Now, let's delve into the concepts discussed in the article you provided:

 1. Liquidity and Its Importance:

  • Liquidity, or liquiditeit in Dutch, is crucial in the crypto realm. It refers to the availability of assets for trading.
  • In a centralized exchange like Bitvavo, liquidity is provided by the exchange itself, while decentralized exchanges like UniSwap rely on users to provide liquidity.
 2. Liquidity Providing:

  • Users can contribute to liquidity pools in decentralized exchanges by providing their crypto assets. This is known as liquidity providing.
  • Automated Market Makers (AMMs) like UniSwap operate in a decentralized manner, and users play a key role in providing liquidity.
 3. Reasons to Provide Liquidity:

  • Liquidity providers receive rewards for their participation, both in transaction fees and, in some cases, through liquidity provider (LP) tokens.
  • LP tokens can be utilized for various purposes, including swapping to other currencies or staking for additional returns.
 4. How to Provide Liquidity:

  • Providing liquidity involves selecting a trading pair, locking in your assets in a pool, and earning fees in return.
  • Platforms like UniSwap make the process user-friendly, requiring users to connect their wallets and follow a few steps.
 5. Choosing a Pool:

  • Selecting the right pool is crucial for maximizing returns.
  • Factors influencing pool selection include the volume in the pool, your pool share (percentage ownership), and whether LP tokens are distributed.
 6. Pool Returns and Risks:

  • Pool returns are influenced by factors like trading volume and pool share.
  • Returns can be estimated through metrics like APR (Annual Percentage Rate) or APY (Annual Percentage Yield).
  • Risks include impermanent loss, potential value decline of the provided assets, and the risk of participating in a scam.
 7. Conclusion:

  • Liquidity providing can be a lucrative way to generate a passive income in the crypto space.
  • However, it comes with risks, and thorough research is essential before diving in.
  • Continuous learning and community engagement, such as through products like Crypto Mastery, can enhance one's understanding and decision-making.

In summary, the article provides a comprehensive overview of liquidity providing in the crypto world, emphasizing the potential rewards and associated risks. It encourages readers to approach this avenue with caution and a well-informed mindset.

Wat is liquidity providing? - complete uitleg voor beginners (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Madonna Wisozk

Last Updated:

Views: 5586

Rating: 4.8 / 5 (68 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Madonna Wisozk

Birthday: 2001-02-23

Address: 656 Gerhold Summit, Sidneyberg, FL 78179-2512

Phone: +6742282696652

Job: Customer Banking Liaison

Hobby: Flower arranging, Yo-yoing, Tai chi, Rowing, Macrame, Urban exploration, Knife making

Introduction: My name is Madonna Wisozk, I am a attractive, healthy, thoughtful, faithful, open, vivacious, zany person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.